Сухиндол празнува 50 години от обявяването си за град

Сухиндол празнува 50 години от обявяването си за град  Това се случва на днешната дата през далечната 1970-та година, когато тогавашния държавен глава Тодор Живков идва на място и прочита решението.

Празничната програма започна в църквата „Св. апостоли Петър и Павел“, там беше проведена света литургия. Тържествата продължиха пред сградата на Община Сухиндол, където отец Руслан отслужи празничен водосвет.

Три момичета с народни носии участваха в ритуала по издигането на националния флаг, този на Сухиндол и на Европейския съюз. Прочетен беше и поздравителен адрес от президента Румен Радев, който беше гост във винарския град миналата година.

Кулминацията на празника беше вграждането на капсула с послание за поколенията. Тя беше поставена в специален постамент и покрита с плоча, на която е изписано да се отвори след още половин век.

„Ние всички през тези години се борехме Сухиндол да стане още по-привлекателно място за живот. Искам да благодаря на всички вас- общински съветници, председатели на общински съвети, кметове на община, всички, които неуморно се трудехте във всички сфери на стопанския живот в полза на града ни. Бъдете здрави вие и вашите семейства, защото само единни и сплотени ще победим. Само единение, съзидание и просвещение му трябва на нашия народ в тези тежки години. Защото Сухиндол е бил, е и ще бъде. Да живее България, да живее Сухиндол“, беше част от празничното слово на кмета инж. Пламен Чернев.

По време на празничната програма бяха наградени заслужилите и почетни граждани на Сухиндол. Грамоти за принос към обществото и в културния живот получиха десетки сухиндолци, а с едностранен плакет бяха отличени дарителят инж. Петър Байчев и дългогодишният секретар на Общината Валентина Мирчева.

Председателят на общинския съвет Борислав Вълев прочете решението на местния парламент, с което се удостояват новите почетни граждани. Посмъртно званието получи д-р Александър Маринов. А днес  двустранен плакет и званието почетен гражданин на Сухиндол получи доц. д-р Андрей Кехайов. Той подари картина на кмета инж. Пламен Чернев и обеща с този акт да продължи дарителството си за Община Сухиндол и приятелските си отношения с винарския град.

„Заставам пред вас не само респектиран от всичко, което вчера видях в Общинския съвет, а и от това по какъв достоен начин днес зачитате всички институции. И аз съм впечатлен от всичко, което кмета прави през последните години. Когато станах председател на БЛС отворих историята на организацията и видях какво е казал нейният основател д-р Молов. А именно да обединим усилията си, за да защитим интересите. Винаги съм се ръководил от това, институциите да имат своята институционална сила. Политиците и партиите да правят така своята политика, че да бъдат полезни за обществото. Днес се вълнувам повече отколкото, когато бях избран за почетен гражданин на родния си град. И ще се опитам да оправдая доверието в бъдеще“, сподели в словото си доц. Кехайов.

Изненада за всички беше стихотворение на Матей Шопкин, което беше написано от големия български поет специално за празника в Сухиндол. То беше изпълнено от Аслан Ахмедов, който получи заслужени аплодисменти. Матей Шопкин работи и по написването на химн за Сухиндол, като вече има готови няколко варианта.

За настроението на всички се погрижиха Теодосия Иванова, Десислава Дукова и Герман Златков, които изпълниха песните „Мятало Ленче ябълка“ и „Засвирили са Дойне“.

print

Прикачени файлове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *