Сухиндол празнува Трифон Зарезан за 155-ти път (СНИМКИ)

За 155-ти път сухиндолци отбелязаха своя най-скъп празник- Трифон Зарезан. Честванията започнаха още рано сутринта с Празнична света литургия. По традиция беше зарязана астмата в храма „Св. Св. Петър и Павел“.
Малко преди обяд, водени от кмета инж. Пламен Чернев, сухиндолци се отправиха към местността „Димчански завои“, където всяка година се зарязва лозовия масив. Повечето хора не пропуснаха да си вземат пръчка, а инж. Чернев показа на гостите как се борави правилно с лозарската ножица. Пръчки днес отрязаха руския консул в Русе Андрей Громов, руският консул във Варна Владимир Климанов и търговският представител на Руското посолство Константин Артюшин.
След зарязването на лозите сухиндолци се отправиха към местността „Върбака“, където повече от 150 години техните предци се събират, за да се веселят и да се хванат на неповторимото мъжко хоро „Как се чука чер пипер“. Облечени в народни носии, малки и големи, отново не пропуснаха да се включат в магията на уникалния танц. На голямо хоро преди това се хванаха и дамите, които не отстъпваха на мъжката част.
Празникът продължи в центъра на града. Водени от духовия оркестър фолклорни групи и производители на вино преминаха по главната улица, за да участват за пореден път в празничното шествие. Над всички и тази година се извисяваше Царят на виното Красимир Мънков, който неизменно е коронясван от 2004-та година насам. За гладкото протичане на празника отново се погрижи главният комендант, който с лозова пръчка насочваше всички групи.
А съставите тази година бяха повече от оригинални. Някои се возеха на камиони, други направо дойдоха яхнали кон, трети лъкатушиха с ръчни колички, а четвърти дори пристигнаха с реактивна ракета. В шествието имаше и кози, а по-хитрите участници дори успяха да ги издоят. Вместо мляко обаче в чашите потече вино.
Сред официалните гости днес беше и кметът на Елена инж. Дилян Млъзев, който пристигна в Сухиндол специално за първата среща на еленския бут и сухиндолското вино. Двамата с инж. Пламен Чернев поставиха началото на традиция, която ще продължи и в бъдеще.
Стотици бяха гостите на винарския град по случай Трифон Зарезан. Малки и големи се завърнаха дори от чужбина, за да станат част от магията на празника. За всички в центъра на града беше изградена шатра с 250 стоящи места, която ще работи и в утрешния ден.

print

Прикачени файлове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *