Сръбна вест, напусна ни Иван Станчов

Скръбна вест! Напусна ни големия български дипломат и министър на външните работи в периода 1994-1995 Иван Станчов. Той беше и един от големите приятели на Сухиндол и гост на много от нашите празненства. Станчов беше и ценител на хубавото сухиндолско вино и често хвалеше качествата на нашата гъмза. Местните жители ще го запомнят като усмихната, ерудирана и широкоскроена личност!

Дипломатът почина на 92-годишна възраст в Шотландия. Роден е през 1929 г. в София. Завършва Университета Джорджтаун във Вашингтон. Носител е на орден „Стара планина“ първа степен и е почетен гражданин на градовете Свищов и Варна. През 2009 г. е провъзгласен за „Българин на годината“ във Виена, Австрия. Кавалер е на италианския орден за солидарност и на ордена на почетния легион на Франция. Носител е на ордена на Големият кръст на Рио Бранко (Бразилия). Получава медал за отличие от армията на САЩ през 1995 г.

Вечна да е паметта му! Съболезнования на близките му!

print

Прикачени файлове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: file_put_contents(): Only 0 of 86 bytes written, possibly out of free disk space in /home/suhindol/public_html/wp-content/plugins/download-manager/libs/class.Session.php on line 75