Напусна ни военният пилот и почетен гражданин на Сухиндол полк. Тодор Гърбов

На 89-годишна възраст ни напусна почетният гражданин на Сухиндол полковник Тодор Гърбов. Военният пилот е починал в съня си тази нощ.

Роден е в Сухиндол на 19-ти септември 1931-ва година. Жаждата си за летене Тодор Гърбов започва да утолява с безмоторен самолет в Сухиндол още ненавършил 16-годишна възраст. После продължава да се обучава в Мусачево. Първият му полет на безмоторен самолет е на 23 юни 1947 г.

През 1950 г. постъпва във военното училище в Долна Митрополия, което завършва с отличен успех след три години. Произведен е лейтенант и е оставен като пилот-инструктор в училището. Обучава бъдещи летци на самолетите МиГ-15, МиГ-17, Л-29. Като пилот-инструктор получава последователно всичките останали офицерски звания до полковник включително. Присвоено му е и званието “Военен летец първи клас”.

От 1981 до 1987 г. Т. Гърбов е началник на столичния аероклуб “Никола Бонев”. Тогава от реактивни самолети минава отново на моторни и безмоторни, с каквито се е занимавал в началото на своята летателна дейност. Става и зам.-началник на ВВВУ в Долна Митрополия. Последният му прощален полет е на 5 септември 1990 г. след 40 години, 2 месеца и 12 дни летателна работа. Пролетял е 6500 часа на 20 типа безмоторни, моторни и реактивни самолети. Той е излитал и кацал 15 000 пъти.

Поклонението пред почетния гражданин на Сухиндол ще се състои утре в 12.00 часа, в Ритуалната зала на гробищния парк.

Съболезнования на близките и поклон пред делото на Тодор Гърбов!

print

Прикачени файлове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *