Деня на земята отбелязаха в сухиндолското село Коевци

Международния ден на Земята отбелязаха в сухиндолското село Коевци. Пред паметната плоча на прочутия лесовъд инж. Алекси Дамянов беше посаден бор. Дръвчето беше засадено от кметът на община Сухиндол инж. Пламен Чернев, а цветя пред плочата поставиха още председателят на местния парламент Борислав Вълев, зам.-кметът Петьо Русев, кметският наместник на Коевци Тоня Петкова и екологът Светлана Иванова.

Със символичния акт на засаждане от Общината искат да призоват повече хора да пазят околната среда и да се грижат за бъдещето на природата.

Инж. Алекси Дамянов е роден в Коевци. Като изявен лесовъд в Министерството на горите, в периода 1974-1978г., организира залесяването на 800 декара борова гора в Коевци, която и днес съществува. Неговото дело е пример за опазване на природата и днес буди възхищение сред жителите на общината.

За първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони американци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнес среди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

print

Прикачени файлове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *