В Сухиндол почетоха героите от Априлското въстание

За поредна година в Сухиндол почетоха паметта на участниците и загиналите в Априлското въстание. Цветя пред паметника на четника Русан Мирчев положиха кметът инж. Пламен Чернев, председателят на Общинския съвет Борислав Вълев и зам.-кметът Петьо Русев.

Русан Мирчев е един от прочутите герои на Сухиндол. Той е бил част от четата на Таньо Войвода, която влиза в България паралелно с тази на Христо Ботев. Младият Русан Мирчев намира смъртта си на 34 години в неравен бой с турската потеря. Той оцелява при няколко битки, но след като четата на Таньо Войвода е разбита той се отправя към родния Сухиндол. Там се укрива два месеца, но е забелязан от турците. Предаден е от жител на малка махала, която се намирала край Бяла река, след което е заловен и убит. Турците го обезглавяват и забучват главата му на кол. Тръгват към Сухиндол, за да опожарят къщата му. Жителите на тогавашното село обаче умишлено не го разпознават.

Преди няколко години, по случай 140 години от гибелта на Русан Мирчев, беше направена и възстановка от клуб „Традиция“. В образа на Русан Мирчев тогава се въплъти кметът инж. Пламен Чернев. Издадена е и книга за Русан Мирчев- „Бунтовният син на Сухиндол”. Неин съставител и автор е правнукът на четника- инж. Станчо Мънков, а издател е „Абагар”.

print

Прикачени файлове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *