Печат

Култура

Публикувано в Представяне

Културни институции на територията на община Сухиндол са народните читалища, които възраждат, съхраняват и създават условия за битуването на българските национални традиции в живота, особено на младото поколение. В тях е съсредоточен цялостният културен живот на селищата: библиотечно дело, любителско художествено творчество и всички дейности по съхраняване и разпространение на националното ни културно богатство.

Читалищата са шест на брой, като важно звено в читалищната дейност е библиотечно дело. Любителското художествено творчество е втората по значимост дейност в народните читалища  - има фолклорни групи, танцов състав, детска духова музика и самодейци.
dsc00866.jpgpicture.jpg

Празници

Ежегодно да се приема Календарен план за културните мероприятия. През годината се честват не само национални, а и традиционни местни празници. 

На 14 февруари всяка година традиционно се отбелязва празника Трифон Зарезан, свързан с лозарството и винопроизводството, тъй като Сухиндол е винарски край. Празнува се с атрактивен ритуал, зарязване и манифестация. Денят е обявен  за празник на общината, това е единственото място в България, където 14 февруари се почита по този начин.
   
loze_12.jpgcar1.jpg
   

За връзка с общината

Адрес: град Сухиндол, п.к. 5240

ул. Росица 106

тел./факс: 0610/ 55 999

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Къде се намираме